Równanie wielomianowe. Pomocy
Justyyyna: | 3 | | 6*(n3+6n2+8n) | |
| = |
| |
| 13 | | (3n+6)*(3n+5)*(3n+4) | |
doszłam do momentu gdy n
3−21n
2−14n+120=0 i nie wiem co dalej. Być może jakiś współczynnik źle
obliczyłam więc proszę o uświadomienie mnie gdzie popełniłam błąd.
27 lut 21:31
krystek: licznik rozłóz na czynniki n(n2+2n+4)=n((n+2)2
a w mianowniku (3n+6)=3(n+2) i skróci się Tobie
27 lut 21:45
Justyyyna: a z tego co mi wyszło to jak to rozwiązać bo juz nie chce mi sie po raz kolejny wszystko
wykreślać itp .
27 lut 21:53
krystek: Ale nie wiem cy masz dobrze wcześniej ,nie przeliczam
27 lut 22:06
Justyyyna: napisac?
27 lut 22:08
krystek: tak
27 lut 22:08
Justyyyna: (9n2+33n+30)(3n+4)=26n3+156n2+208n
27n3+36n2+99n2+132n+90n+120−26n3−156n2−208n=0
n3−21n2−14n+120=0
27 lut 22:18
krystek: Już na samym poczatku 3*3n*3n=27n2
27 lut 22:23
krystek: skróc jak pisałam.
27 lut 22:23
Justyyyna: ale ja nie czaję jak rozbiłaś to na te czynniki. Mogłabys tak krok po kroku ?
27 lut 22:34
krystek: Zapisz licznik jak napisałam po rozłożeniu na czynniki i mianownik i zobacz co zostanie.
Spokojnie.
27 lut 22:39
Justyyyna: no fajnie, ale jak nauczycielka mi się spyta skąd otrzymałam ten licznik mianownik to co jej
powiem ? Bo poprostu
27 lut 22:43
krystek: | | 6n(n+2)2 | |
U[3}{13}= |
| |
| | 3(n+2)(3n+5)(3n+4) | |
| 3 | | 2n(n+2) | |
| = |
| |
| 13 | | (3n+5)(3n+4) | |
27 lut 22:44
krystek: A vwzory skróconego mnożenia miałas? Wyłączanie czynnika przed nawias?
27 lut 22:45
Justyyyna: dla Ciebie n
2+6n+8 to inaczej (n+2)
2 

?
27 lut 22:52
krystek: Ups przepraszam ,żle zauwazyłam współczynniki
n
2+6n+8=(n−n
1)(n−n
2)
Δ=36−32=4
27 lut 23:20
krystek: licznik 6n(n+4)(n+2)
27 lut 23:22