wyznacz kąt równoległoboku
tomek: wyznacz drugi bok b równoległoboku wiedząc że podstawa a ma długość 2cm, przekątna d=6cm i
tworzy z podstawą a kat 60 stopni. Prosze o pomoc
27 lut 21:21
Eta:

z twierdzenia cosinusów
b
2=2
2+6
2−2*2*6*cos60
o
b=.....
27 lut 21:28
tomek: ok dzięki a co gdyby kąt 60 stopni był zawarty między bokiem b a przekątną a kata miedzy
podstawą byśmy nie znali?
27 lut 21:31
Eta:

2
2=b
2+6
2−2*b*6*cos60
o
otrzymasz równanie kwadratowe i pamiętaj b >0
27 lut 21:39
tomek: wielkie dzięki
27 lut 21:47