pomocy
natalia: Dana jest funkcja f(x) = sin2x + cosx dla x∊R
a) Rozwiąż równanie f(x)=1 w przedziale <0,2π> .
b) Wyznacz największą wartość funkcji f.
27 lut 21:16
natalia: w a) wychodzi mi x∊{ π2 , 32π , 0 , 2π} czy ktoś może sprawdzić czy jest dobrze?
nie wiem jak zrobić b)
27 lut 21:17
Eta:
Podstaw za:
sin2x=1−cos2x i cosx=t , t€<−1,1>
27 lut 21:18
natalia: czy mój wynik jest dobry?
27 lut 21:24
natalia: 
?
27 lut 21:42
natalia:
27 lut 22:29
Eta:
Baardzo dobry
27 lut 22:44
natalia: super

a jak z b)?
27 lut 22:48
Eta:
f(x) = −cos
2x+cosx+1 , cosx= t dla t€<−1,1>
f(t)= −t
2+t+1 −−−parabola ramionami do dołu, czyli funkcja osiąga największą wartość
| | 1 | |
dla odciętej wierzchołka tw= |
| €<−1, 1> |
| | 2 | |
| | 1 | |
y(max)=f( |
| )= ... dokończ |
| | 2 | |
27 lut 23:15