matematyka
uczennica: Ciag(2
√2,4,a) jest geometryczny. Wówczas a=? ... prosze o obliczenia
27 lut 21:15
Ajtek:
Podpowiem:
an2=an−1*an+1, zatem:
42=2√2*a ⇒a=...
27 lut 21:18
uczennica: 8
√2
27 lut 21:20
Ajtek:
A skąd to

Nie strzelaj, tylko policz!
27 lut 21:21
uczennica: Nie wiem
27 lut 21:24
Kipic: a = 4√2
27 lut 21:25
Ajtek:
Umiesz dzielić i usuwać niewymierność z mianownika
27 lut 21:25
Ajtek:
Kipic, ja chcę czegoś nauczyć, a nie dawać odpowiedź.
27 lut 21:26
Kipic: dokladnie mozna to policzyc najlatwiej z tego a
n=a
1 * q
n−1
a
1 = 2
√2
a
2= 4
4=2
√2 *q
4=2
√2q
q=
√2
czyli a =
√2*4
27 lut 21:30
Kipic: prosze z poszczegolnym opisem jak liczyc
27 lut 21:30