rownanie
Krzychu: dla jakich wartości parametru m równanie 9x−2*3x+m=0 ma dokładnie jedno rozwiązanie
27 lut 21:12
Eta:
(3x)2−2*3x+m=0 Δ=0 ⇒ 4−4m=0 ⇒ m= 1
27 lut 21:16
Krzychu: no własnie, a w odpowiedziach mam do tego jeszcze przedział (−∞,0>. mozliwe to?
27 lut 21:19
Eta:
3x=t , t>0
27 lut 21:21
Ajtek:
Dobry wieczór
Eta
27 lut 21:22
Krzychu: Eta, nie rozumiem co masz na myśli
27 lut 21:24
Kejt: zastosuj podstawienie..:
3x=t
czyli masz:
t2−2t+m=0
27 lut 21:30
Mateusz: A potem jak juz rozwiazesz rownanie kwadratowe pamietaj aby wroci do podstawienia tj do
pierwotnego rownania
27 lut 21:32
Krzychu: no ale z tego i tak nie wyjdzie przeciez to co podają w odpowiedziach, czyli:
(−∞,0>U{1} prawda?
27 lut 21:53
Kejt: spróbuj..nie odbierzemy Ci tego dreszczyku emocji..
27 lut 21:58
Krzychu: no jak mi wychodzi to 1 i tyle, nie wiem co dalej
27 lut 21:59
Eta:

3
x=t , t>0 f(t)= t
2−2t= t (t−2) −−− patrz wykres i g(m)= −m
dla −m=−1 ⇒ m=1 −−− jedno rozwiązanie
dla −m≥0 ⇒ m≤ 0 −−− jedno rozwiązanie
27 lut 22:06
Krzychu: a nie da się tego algebraicznie? tego drugiego
27 lut 22:24
pigor: ...otóż, dane równanie
32x−2*3x+m=0 ma dokładnie 1 rozwiązanie ⇔
⇔ Δ=4−4m=0 (1 podwójny) lub Δ=4−4m>0 i c=m ≤ 0 (2 pierwiastki : 3
x>0 i 3
x<0,
czyli różnych znaków, lub jeden 3
x=0 i 3
x<0) ⇔ m=1 lub m<1 i m ≤0 ⇔
⇔
m=1 lub
m ≤ 0 ⇔
m∊(−∞;0> U {1} . ...
27 lut 23:05
Krzychu: pigor, ale nie rozumiem tego toku myślenia. Mamy równanie kwadratowe t2−2t+m=0 i mamy
sprawdzić kiedy dla t>0 ma jedno rozwiązanie. To jak delta >0?
28 lut 20:08
Aga1.:
Jeśli równanie t2−2t+m=0 ma dwa pierwiastki różnych znaków
(Δ>0, t1*t2<0 )to równanie 3x=t, ma jedno rozwiązanie
28 lut 22:21