walec
elpolako: Mógłby ktos mi z tym pomoc, siedze i nie wiem jak to zrobic.
Średnica podstawy walca ma 14 cm długości a wysokość walca jest równa 2. W walec ten wpisano
kwadrat w ten sposób ze po dwa jego wierzchołki leżą na okręgu odpowiednio dolnej i górnej
podstawy Oblicz długość boku kwadratu.
27 lut 21:08
Mila:

W ΔKLM:
KL
2+ML
2=a
2
(1) (14−2x)
2+2
2=a
2
W ΔONK:
przekształcam (1)
[2(7−x)]
2+4=a
2
4(7−x)
2+4=a
2 /:4
| | 1 | |
(7−x)2= |
| a2−1 podstawiam do (2) |
| | 4 | |
a
2=100
a=10
możesz obliczyć x i sprawdzić.
27 lut 23:42
Mila: Oczywiście można wpisać kwadrat o boku 2.
1 mar 15:59