pomocy
natalia: wiedząc że α∊<0,360>
sinα<0
oraz 4tgα = 3sin2α + 3cosα2α
a)oblicz tgα
b)zaznacz w układzie współrzędnych kąt α i podaj współrzędne dowolnego punktu różnego od
początku układu współrzędnych który leży na koncowym ramieniu tego kąta.
27 lut 21:01
natalia: tgα wychodzi mi = 34 ale nie wiem co dalej
27 lut 21:01
krystek:
27 lut 21:08
natalia: mogłbys to jakos skomentowac?
27 lut 21:11
natalia: ktoś mógłby wytłumaczyć?
27 lut 21:24
krystek: | | 3 | | −3 | |
Kąt mógłby być w I lub w III ćwiartce ponieważ tgx= |
| i tgx= |
| ale masz warunek |
| | 4 | | −4 | |
sinx<o
a sin jest ujemny w trzeciej.
27 lut 21:26
natalia: α=135 stopni?
27 lut 21:28
krystek:

Poprawiam , kąt zaznaczyć od osi OX
27 lut 21:29
krystek: III ćwiartka to 180+α
27 lut 21:30
natalia: co oznacza zielona strzałka?
27 lut 21:33
krystek: | | 3 | |
kąt I ćwiartki którego tg wynosi |
| |
| | 4 | |
27 lut 21:39
natalia: a jak te wspołrzedne wyznaczyc?
27 lut 21:41
27 lut 21:43
natalia: dzięki
27 lut 21:44
krystek: Już rozumiesz?
27 lut 21:48
natalia: tak, dzieki
27 lut 22:59