prawdopodobieństwo
alk: oblicz prawdopodobieństwo że na 7 rzutów kostką co najwyżej 2 razy wypadnie liczba oczek
większa od 4
27 lut 21:00
27 lut 21:09
rozi: oj sory źle
27 lut 21:09
alk: ok dumaj
27 lut 21:10
rozi: wg. mnie będzie tak
|Ω|= 67
|A|= 22*65
27 lut 21:12
rozi: dlatego bo:co najmniej 2x ma wypaść liczba 5 lub 6 czyli 2*2.
następne 5 rzutów może wypaść liczba dowolna czyli 6
5. ale nie na 100 %
27 lut 21:13
alk: mało troche to poziom studiów
27 lut 21:14
rozi: też to teraz mam na studiach i wykładowca robi takie zadania na 2 tablice kiedy je można
zapisać w 2 kratkach

kwestia tylko poopisywania wszystkiego. Tak mi się przynajmniej
wydaje. a sesja jeszcze daleko...
27 lut 21:15
alk: no tak plusa chce dostać
27 lut 21:16
rozi: a masz jakiś wynik ?
27 lut 21:16
alk:
27 lut 21:16
alk: mam takP (A)= (7/0)*(1/3)0*(2/3)7*(1/3)1*(2/3)6+(7/2)*(1/3)2*(2/3)5 =
27 lut 21:20
alk:
27 lut 21:20
rozi: no!
27 lut 21:21
rozi: i wszystko jasne
27 lut 21:21
alk: dobrze ?
27 lut 21:24
rozi: stary nie wiem co tam jest napisane

na za tydzień muszę się trochę tego nauczyć to chyba sam
będę szukał pomocy
27 lut 21:26
rozi: a już wiem dlaczego źle zrobiłem. bo tam jest co najwyżej a nie co najmniej
27 lut 21:31
Mila:
II sposób
Ω=6
7
A− na 7 rzutów kostką co najwyżej 2 razy wypadnie liczba oczek większa od 4
(xxxxxxx) ciąg 7 −elementowy
1) nie wypadnie ani raz liczba oczek większa od 4 ( wypadną oczka z :1,2,3,4)
4
7 możliwości
2) raz wypadnie 5 lub 6
wybieram jedno miejsce dla liczby oczek większej od 4 (5 lub 6), pozostałe 6 miejsc 4
6
możliwości
3) dwa razy wypadną liczby oczek większe od 4
| | 47+7*2*46+21*4*45 | | 416 | |
P(A)= |
| = |
| taki masz wynik w odpowiedzi? |
| | 67 | | 729 | |
28 lut 15:35