pomóżcie :)
natalia: Wiedząc, że tgα=−2 i α∊(0,π) oblicz, bez użycia tablic i kalkulatora, wartości pozostałych
funkcji
trygonometrycznych kąta α
27 lut 20:44
Kejt:
układzik:
sin
2x+cos
2x=1

no i dziedzina, w tym przypadku x∊(0;π)
27 lut 20:47
natalia: a czy mógłbyś obliczyć do końca? mam wynik, ale nie mam odp do zadania i nie wiem czy mam
dobrze
27 lut 20:50
krystek: | | π | |
Zapisz sprawdzę , pamietaj ,że kąt należy do ( |
| ,π) |
| | 2 | |
27 lut 20:52
Kejt: mogłabyś..napisz ile Ci wyszło. to powiem czy dobrze
27 lut 20:52
natalia: mam cos = −√55 sin = 2√55 i ctg = −12
27 lut 20:55
Eta:

dla kąta w II ćw, : tgα<0 i ctgα<0 i cosα<0 tylko sinα>0
| | 1 | | 2 | | 2√5 | |
ctgα= − |
| , sinα= |
| = |
| |
| | 2 | | √5 | | 5 | |
27 lut 20:55
natalia: dzięki
27 lut 20:57