Oblicz z definicji całkę
Woju: Oblicz z definicji całki
a)0∫3xdx
b)0∫4x2dx
Będę zadowolony jak zostanie zrobione przynajmniej jeden przykład : D
Proszę o podanie wszystkiego po kolei, ponieważ pragną zrozumieć jak to się robi
27 lut 20:41
huehuehue: ale z tego co pamietam sa przynajmniej dwie definicje calki oznacznej Riemanna i kogos tam
jeszcze
27 lut 20:46
27 lut 21:10
Woju: wiem jak obliczyć całke jeśli jest ograniczona na [0,1], a nie wiem, jak na większym obszarze.
Podstawiam do tych wzorów, ale mi nie wychodzi, nie wiem co źle robie. Proszę o pomoc
27 lut 22:03
Trivial:
∫
ab f(x)dx = lim
n→∞ ∑
k=0..n−1 f(x
k)Δx
k
dla x
0 = a oraz x
n = b.
Policzmy ∫
abxdx. Wybierzmy ciąg podziałów
| | b−a | | b−a | |
xk = a + |
| *k = a + Lk; L = |
| → 0. |
| | n | | n | |
Zauważmy, że x
0 = a, x
n = b oraz
Δx
k = x
k+1 − x
k = L → 0
Mamy:
f(x
k)*Δx
k = x
k*L = (a + Lk)L = aL + L
2k
∫
abxdx = lim
n→∞ ∑
k=0..n−1 (aL + L
2k)
| | n(n−1) | |
= limn→∞ n*aL + L2 |
| |
| | 2 | |
| | (b−a)2 | n(n−1) | |
= limn→∞ a(b−a) + |
|
| |
| | 2 | n2 | |
Reszta analogicznie (zamiast a,b można wstawić normalne liczby).
27 lut 22:30