pole trójkąta
ania :): Boki trójkąta mają długości : 25, 39, 56. Jakie jest pole ?
27 lut 20:12
ff: wzór Herona
27 lut 20:16
27 lut 20:17
ania :): Wiem, wiem

ale nie mogę zastosować tego wzoru, to jak inaczej ?
27 lut 20:20
krystek: | | 1 | |
to oblicz z tw cosinusów kąt między bokami i wówczas P= |
| a*bsin(kata między nimi) |
| | 2 | |
27 lut 20:22
ania :): Sin α * 25 * 39 * 1/2 = 57 * h * 1/2
Sin α = h/ 25
i wyjdzie, że 39 h = 57 h
....
27 lut 20:30
ania :): Sin α * 25 * 39 * 1/2 = 57 * h * 1/2
Sin α = h/ 25
i wyjdzie, że 39 h = 57 h
....
27 lut 20:31
krystek:

56
2=25
2+39
2−2*25*39*cosγ
27 lut 20:37