Wartość bezwzględna, równanie paraboli
Mario Bros: 1.Wykres funkcji f(x)=|x+1| rozcina koło o środku O=(0,0) i promieniu r=5 na dwie figury.
Oblicz pole mniejszej z tych figur.
2. Punkt W jest wierzchołkiem paraboli będącej wykresem funkcji f(x)=x
2−4x, punkt P jest
punktem leżącym na tej paraboli i punkt O jest początkiem układu współrzędnych. Jaką
najmniejszą wartość przyjmuje różnica |WP|
2 − |OP|
2 ?
3. Rozwiąż nierówność |x−|x−3||<4 .
Proszę o pomoc z zadaniem 1 , w drugim i trzecim nie jestem pewien moich odpowiedzi. W 2
dochodzę do równania 8x
2−36x+20 , i jeżeli chodzi o najmniejszą wartość to w tym przypadku
będzie to q wierzchołka?
W trzecim nie jestem pewien czy mam dobrą odpowiedź.
Z góry dziękuje za pomoc