rownośc trygonometryczna
Magda: Rozwiąż równania :
1. sinx + cosx =1
| | x | |
2. tgx − sin x = 2 sin2 |
| |
| | 2 | |
proszę o pomoc, jakąkolwiek podpowiedz jak rozwiązać dwa wymienione wyżej przykłady , sama nie
mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać
Eta:
zastosuj wzór na sumę sinusów po lewej stronie równania
| | π | |
sinx+sin( |
| −x) = ........... |
| | 2 | |
| | x | |
2/ 2sin2 |
| = 1−cosx ( wzór połówkowy) |
| | 2 | |
i cosx≠0 ze względu na tangens
zatem można pomnożyć równanie przez cosx
otrzymasz sinx−sinxcosx = cosx(1−cosx)
sinx(1−cosx) −cosx(1−cosx)=0
(1−cosx)(sinx−cosx)=0
dokończ