ciągi
matek532: Proszę o pomoc

1). dla jakich wartości x,y liczby 1,x,y,24 tworzą ciąg arytmetyczny ?
2) dla jakich wartości x liczby x−1 2x−1 3x+2 są odpowiednio pierwszym, drugim i czwartym
wyrazem pewnego ciągu arytmetycznego
3) wykaż że dla każdego b ciągu (b+2)/2 (3b+8)/8 (b+4)/4 ciąg jest arytmetyczny
4) Suma Sn początkowych n wyrazów pewnego Ciągu arytmetycznego (An) jest określona wzorem
Sn=n
2−n−2 . Wyznacz wzór na n−ty wyraz tego Ciągu
5) w ciągu arytmetycznym a10=10 a9=12 oblicz sumę od a10 do a20
6) ciąg arytmetyczny (An) określony jest wzorem an=2n−9 dla jakiego n suma Sn początkowych
wyrazów tego ciągu przyjmuje wartość najmniejsza
27 lut 19:56
Janek191:
1)
Liczby 1,x,y,24 tworzą ciąg arytmetyczny , jeżeli
y − x = x − 1 ⇒ y = 2x − 1
y − x = 24 − y
−−−−−−−−−−−−−
(2x − 1) − x = 24 − ( 2x − 1)
x − 1 = 25 − 2x
3x = 26
x = 26/3
y = 2*(26/3) − 1 = 52/3 − 3/3 = 49/3
Odp. x = 26/3, y = 49/3
====================
27 lut 21:24
Janek191:
2)
x − 1, 2x − 1, 3x + 2 są I, II i IV wyrazem pewnego ciągu arytmetycznego, gdy
2*[ (2x −1) − ( x − 1)] = (3x + 2) − (2x − 1)
2* x = x + 3
2x − x = 3
x = 3
=====
Wynika to z a2 − a1 = r , a a4 − a2 = 2r
więc
2*( a2 − a1) = (a4 − a2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
27 lut 21:30