Geometria płaska - trójkąty
MASTER PLASTER: W trójkącie prostokątnym wysokości mają długości: 12cm, 15cm i 20cm. Jaką długość mają odcinki,
na które spodek wysokości, poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego, podzielił
przeciwprostokątną.
27 lut 19:49
+-: wskazówka: niech będą to odcinki p i q
to h2=p*q
27 lut 20:16
EMPE: Tyle to ja sam wiem. Jest tam ktoś mądrzejszy?
27 lut 20:23
+-: a wiesz jak obliczyć pole prostokątnego trójkąta
27 lut 20:26
+-: S=a*b/2=ch/2 c=? równie dobrze można z Pitagorasa
następnie c=p+q to q=? dalej h2=p*q to p=?dalej c=p+q to q=?
27 lut 20:55
EMPE: Stary, ale skąd wziąć c. Mam tylko h, a p do q to nie jest w tym przypadku 1:1. Jak chcesz
pomóc, to zapisz obliczenia.
27 lut 21:11
+-: Narysj trójkąt prostokątny i zobacz jakie są jego wysokości
27 lut 21:30
+-: wynik 9 i 15, ale nie z p/w obliczeń
Z czego wynika podstawa równa 20
27 lut 22:36
Mila: Master liczyć, czy już wystarczą Ci wskazówki kolegów ( koleżanek).
27 lut 22:50
Mila:
+ −: Dziękuję, za sprostowanie.
27 lut 22:51
+-: Mila: nie ma za co ,powiedz jak wykasowuje się zatwierdzony wpis
27 lut 22:56
Mila: Musisz napisać maila do Jakuba.
Co Ci skasować?
27 lut 23:46
pigor: ... otóż przyprostokątne Δ muszą być równe 15 i 20 (dlaczego

) , a wysokość
względem przeciwprostokątnej równa 12, wtedy c
2=20
2+15
2= 625= 25
2 ⇒ c=25, więc
pq=12
2 o p+q= 25 ⇔ p(25−p)=144 ⇔ p
2−25p+144=0 i Δ= 25
2−4*12
2= 25
2−24
2= 49,
√Δ=7 ⇒ p=
12(25−7)=9 lub p=16, więc
(p,q)=(9,16) lub
(p,q)=(16,9). ...
28 lut 00:44
karolina : a)wyznacz miary kątów wiedząc ze pozostaja w stostunku 1:2:3
b) jeden z kątów ma miarę 72° , a drugi jest dwa razy większy od trzeciego. Jaki to trójkąt ?
3 cze 20:15
agnieszka:
15 wrz 17:58
Aga1.: a)x−wspólna miara kątów .
Miary kątów kolejno wynoszą x,2x,3x
i x+2x+3x=1800
rozwiąż.
15 wrz 21:29