Równanie logarytmiczne
kOOrd: Rozwiąż równanie:
log(x−1)(3x−5)=2
Proszę o pomoc.
27 lut 19:40
huehuehue: zacznij od dziedziny x−1>0 i x−1≠1
potem rozwiaz rownanie
(x−1)2=3x−5
27 lut 19:46
Dominik: dziedzina:
x > 1
x ≠ 2
log
x − 1(3x − 5) = 2
log
x − 1(3x − 5) = log
x − 1(x − 1)
2
3x − 5 = (x − 1)
2
x
2 + 1 − 2x = 3x − 5
x
2 − 5x + 4 = 0
x = 4 v x = 1
uwzgledniajac dziedzine
odp: x = 4
27 lut 19:48
huehuehue: Dominik masz babola
x2+1−2x=3x−5
x2−5x+6=0
27 lut 19:51
kOOrd: Bardzo Wam dziękuje, ale mam jednak pytanko. Jak zamieniłeś 2 na logx−1(x−1)2 ?
27 lut 19:56
kOOrd: A już chyba wiem. Czy chodzi o to, że mam mieć ten sam wykładnik czyli, że robię tak:
logx−1x=2
i z definicji log:
(x−1)2=x
I dlatego potem logx − 1(x − 1)2?
27 lut 20:00
huehuehue: widzisz sam doszedles glowka pracuje to dobrze
27 lut 20:01
kOOrd: To jeszcze raz dzięki za pomoc. Miłej nocy
27 lut 20:05