Trygonometria
Pytanie: Oblicz sinx i cosx jeśli:
sin2x=1213 i x ∊ (π;32π)
Rozwiązuje to podstawiając do sin2x=2sinxcosx później podstawiam do równania jedynki
trygonometrycznej, wychodzi równanie 4 stopnia 676sin4 −676sin2 + 144 = 0 podstawiam t=sin2
Wychodzą mi pierwiastki t1 i t2, później cztery rozwiązania, odrzucam dodatnie rozwiązania, bo
sin ma byc ujuemne i tu pojawiają się moje dwa pytania:
1) sinx= −2√1313 lub sinx=− √11713 czemu to drugie rozwiązanie jest odrzucone
2) czy istnieje szybszy sposób rozwiązania tego zadania
27 lut 19:31
Eta:
| | 144 | | 144 | | 5 | | 5 | |
sin22x= |
| to: cos2x=√1− |
| = |
| v cos2x= − |
| |
| | 169 | | 169 | | 13 | | 13 | |
| | 5 | | 5 | |
cos2x=1−2sin2x ⇒ 1−2sin2x= |
| lub 1−2sin2x= − |
| |
| | 13 | | 13 | |
| | 8 | | 18 | |
2sin2x= |
| lub 2sin2x= |
| |
| | 13 | | 13 | |
| | 4 | | 9 | |
sin2x= |
| lub sin2x= |
| |
| | 13 | | 13 | |
dla x€ IIIćw −− z treści ( założenia) to: sinx<0 i cos x<0
| | 2√13 | | 3√13 | |
sinx= − |
| lub sinx= − |
| |
| | 13 | | 13 | |
dokończ pamiętaj,że cos x też <0
27 lut 20:02