BARDZO PROSZĘ O POMOC
Monika12: Proszę o pomoc w tym zadaniu:
W urnie jest 20 kul: 12 bialych i 8 czarnych. Losujemy dwukrotnie bez zwracania po 2 kule.
Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania za drugim razem dwóch kul tego samego koloru, pod
warunkiem, że za pierwszym razem wylosowano kule różnych kolorów.
27 lut 19:15
PW: Za pierwszym razem można wyciągnąć:
− kule różnych kolorów (zdarzenie B
1
− dwie kule białe (zdarzenie B
2)
− dwie kule czarne (zdarzenie B
3)
Dalej widać, że za drugim razem losujemy odpowiednio z urn zawierających:
− 11 kul białych i 7 czarnych (urna C
1)
− 10 kul białych i 8 czarnych (urna C
2)
− 12 kul białych i 6 czarnych (urna C
3)
Jeżeli za pierwszym razem miało miejsce zdarzenie B
1, to drugie losowanie odbywa się z urny
C
1. Zdarzenie R
2 − Wylosowanie dwóch kul różnego koloru z tej urny ma prawdopodobieństwo
| | 77 | |
Tak więc należy przyjąć, że P(R|B1)=P2(R2)= |
| . |
| | 153 | |
Zwracam uwagę, że P i P
2 oznaczają prawdopodobieństwa w różnych przestrzeniach: P jest
prawdopodobieństwem w przestrzeni Ω, w której zdarzeniami elementarnymi są 4−elementowe
kombinacje ze zbioru 20−elementowego, a P
2 jest prawdopodobieństwem z przestrzeni Ω
2, w
której zdarzeniami elementarnymi są 2−elementowe kombinacje ze zbioru 18−elementowego.
Stwierdzenie "Tak więc należy przyjąć, że P(R|B
1)=P
2(R
2)" jest
odczytaniem wartości
prawdopodobieństwa warunkowego
zaszyfrowanej w treści zadania (nie jest zastosowaniem
definicji prawdopodobieństwa warunkowego).
Formalne zastosowanie definicji do rozwiązania tego zadania wymagałoby skomplikowanych obliczeń
− należałoby określić przestrzeń zdarzeń dla losowania czwórek, w których kolejność losowania
kul byłaby rozróżnialna, czyli działania na 4−wyrazowych ciągach (zaistniałaby konieczność
ponumerowania kul dla ich rozróżniania).
Wszystko zależny od tego, na jakim poziomie bawisz się, Moniko12 − może napisz.
27 lut 22:04
Monika12: Jestem w 3 klasie liceum, matematyka rozszerzona. Zrobiłam dziś 9 zadań z prawdopodobieństwa
warunkowego, a to było 10 i jakoś nie mogę sobie z nim poradzić.
27 lut 23:18
PW: No to spróbujmy tak:
Numerujemy kule zastępując białe liczbami od 1 do 12 czarne liczbami od 13 do 20. Zdarzeniami
elementarnymi są wariacje bez powtórzeń (a
1, a
2, a
2, a
4) o wartościach w {1,2,...,20}.
Zdarzenia elementarne są jednakowo prawdopodobne, co wynika ze sposobu losowania. Można więc
| | 20! | |
stosować tw. zwane klasyczną definicją prawdopodobieństwa. |Ω|= |
| . |
| | 15! | |
Niech A oznacza zdarzenie "za drugim razem wylosowano kule tego samego koloru".
A={(x,y,b
1,b
2)∊Ω:{b
1,b
2}⊂{1,2,...,12}∪{b
1,b
2}⊂{13,...,20},
|A|=12•11•18•17+8•7•18•17=18•17(132+56)=18•17•188
Niech B oznacza zdarzenie "za pierwszym razem wylosowano kule różnych kolorów"
B={(a,b,x,y)∊Ω: [a∊{1,2,...,12}⋀b∊{13,...,20}]⋁[b∊{1,2,...,12}⋀a∊{13,...,20}]
|B|=12•8•18•17+8•12•18•17=2•8•12•17•18=192•18•17
A∩B={(a,b,c,d)∊Ω:...}wiadomo, skracam zapis (można go zastąpić opisem słownym).
|A∩B|=12•8•11•10+12•8•7•6+8•12•11•10+8•12•7•6=12•8•2•(11•10+7•6)=192•152
| | P(A∩B) | | 192•152 | | 192•18•17 | | 152 | | 76 | |
P(A|B)= |
| = |
| : |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | |Ω| | | |Ω| | | 18•17 | | 153 | |
Nie ma pomyłki − ten drugi "niesłychanie uczony" sposób i ten pierwszy − intuicyjny − dały to
samo (tyle że za pierwszym razem policzyłem prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego do
zadanego, o czym nie napisałem przez roztargnienie u mnie R
2 było zdarzeniem "za drugim razem
| | 77 | | 76 | |
wyciągnięto kule różnego koloru", 1− |
| = |
| ). |
| | 153 | | 153 | |
28 lut 01:13
PW: Liczenie |A| można sobie darować − nie było potrzebne do uzyskania wyniku, tak samo jak
liczenie |Ω|.
28 lut 01:15