BARDZO PROSZĘ O POMOC
Monika12: Przy danych:
a) P(A')=1/4 , P(B|A)=1/2 , oblicz P(AnB)
b) P(A')=1/3 , P(B)=1/2 , P(A|B)=1/2 , oblicz P(AuB)
c) P(A)=1/4 , P(B|A)=1/4 , oblicz P(AnB')
d) P(B)=3P(B') , P(A|B)=1/3 , P(A|B')=1/2 , oblicz P(A).
BARDZO PROSZĘ O POMOC.
27 lut 19:12
Janek191:
a) P( A ' ) = 1/4 ⇒ P( A) = 1 − P( A ') = 1 − 1/4 = 3/4
P( B I A ) = 1/2
Mamy
P( B I A ) = P( B∩ A) /P( A)
czyli P ( A ∩ B) = P ( B ∩ A) = P( B I A ) * P( A) = 1/2 * 3/4 = 3/8
===================================================
b)
P ( A ' ) = 1/3 ⇒ P( A ) = 2/3
P( B ) = 1/2
P( A I B ) = 1/2
Mamy
P( A I B ) = P( A ∩ B ) / P ( B ) ⇒ P( A ∩ B ) = P ( A I B ) * P( B) = 1/2 * 1/2 = 1/4
oraz
P( A ∪ B ) = P ( A) + P( B) − P ( A ∩ B) = 2/3 + 1/2 − 1/4 = 8/12 + 6/12 − 3/12 = 11/12
==================================================================
itd.
27 lut 20:58
Mila: Do Janek, napisałam komentarz.
27 lut 21:00
Janek191:
Ja stosuję się do definicji prof. Zofii Krygowskiej.
Z tej definicji wynika, że trapez równoramienny ma jedną parę boków równoległych,
a boki nierównolegle mają jednakową długość.
Zatem równoległobok, prostokąt i kwadrat nie są trapezami równoramiennymi
( chociaż są trapezami ).
27 lut 21:08
Monika12: A jak zrobić te 2 dalsze przykłady? Bo są trudniejsze... Proszę o pomoc, bardzo proszę.
27 lut 23:14