funkcja logarytmiczna
Kipic: Naszkicuj wykres funkcji f dla jakich wartsci parametru m rownanie f(x) = m ma 2 pierwiastki
roznych znakow
f(x) = l1−log2(x+2)l
wiem ze mam narysowac ten wykres i potem go odbic czyli usunac wartosc bezwgledna
i ze f(x) = m czyli tak jakby m to y
Prosze o jakies wskazowki jak to odczytac te miejsca dokladnie i czy jakichs zalozen nie
pominalem
Prosze o pomoc
27 lut 19:09
Mila:

f(x) = l1−log
2(x+2)l
D: x+2>0
x>−2
1)log
2x zielony wykres
2) przesunięcie o wektor [−2,0]⇒ y=log
2(x+2) żółty
3) odbicie symetryczne względem OX ⇒y= −log
2(x+2) niebieski
4) przesunięcie o wektor [0,1]⇒ y=1−log
2(x+2) popielaty
5)odbicie symetryczne względem OX , części leżącej pod osiąOX⇒y=|1−(ln(x+2))/ln(2)|Czerwony
Zaraz narysuję ostatni na następnym, przeanalizuj, narysuj sobie po kolei w zeszycie.
Potem odpowiesz na pytanie .
27 lut 19:26
Mila:

y=|1−ln
2(x+2)|
|1−ln
2(x+2)|=m
dla m=0 jedno rozwiązanie
dla m>0 dwa rozwiązania różnych znaków
Przykład m=1
|1−ln
2(x+2)|=1
1−ln
2(x+2)=1 lub 1−ln
2(x+2)=−1
−ln
2(x+2)=0 lub −ln
2(x+2)=−2
2
0=x+2 lub ln
2(x+2)=2
1=x+2 lub x+2=2
2
x=−1 <0 x=2>0
27 lut 19:45
27 lut 20:16
Mila: Czy Ty to rozumiesz?
27 lut 20:29
Kipic: no tak narysowalas bardzo szczegolowy wykres ze wszytskimi przejsciami wiec teraz wsyztskie
odbicia moge sie nauczyc

a to f(x) = m to o to chodzi ze dla jkaiego m sa dwa rozne
rozwiazania czyli dla jakiego m w tym wypadku pod m podstwiajac np 1 sa 2 rozne a ze wykres
jest zrobiony to widac ze brak rozwiazan dla m<0 jedno dla m=0 i dwa dlam>0
. Takie wykresy sa bardzo pomocnicze
27 lut 21:05
asdf: no tak narysowalas bardzo szczegolowy wykres ze wszytskimi przejsciami wiec teraz wsyztskie
odbicia moge sie
nauczyc a to

(...)
ZROZUMIEĆ! NIE NAUCZYĆ
27 lut 21:10
Kipic: Przecież przejścia są oczywiste , ale nie wiedziałem że dla każdej funkcji mozna robić je tak
samo .A Mila chce kogoś coś nauczyć bezinteresownie to narysowała wszystko po kolei dzięki
temu teraz wiem że dla funkcji logarytmicznej można bez przeszkód je stosować . A poza tym
żeby coś zrozumieć to trzeba się też troche czegoś nauczyć z pralki i miksera się komputer sam
nie zrobi . Jeśli tak bardzo przeszkadza Tobie że piszę bez interpunkcji i szybciej pisze
niektóre litery albo gubie z powodu złej klawiatury to okej , myślałem że tu bardziej liczy
się nauka a nie zachowanie ładnej pisowni.Dostosuje się.
27 lut 21:21
Mila: Dzieci, nie kłóćcie się.

27 lut 21:45
krystek: Milu zapomniał asdf jak w ubiegłym roku również przygotowywał sie do matury.Pozdrawiam.
27 lut 21:48
asdf: Oczywiście, że zapomniałem...
27 lut 21:54
asdf: nie ma to jak napisac sobie coś "bo tak", a ktoś już paruje z nerwów
27 lut 21:55
Mila:
Witaj
Krystek.

Asdf jest naszą dumą, aczkolwiek nieco kłótliwą. Wreszcie, chciałabym znać jego imię, a
nie te 4 literki.
27 lut 21:58
asdf: 
Marek
27 lut 22:00
Mila: 
27 lut 22:07
krystek: @
asdf a ja pamiętam jak ty "parowałes"
27 lut 22:10
asdf: czesto paruje, bo jak siedze nad zadaniem i nie potrafie go zrobić to paruje. Tobie rzadko się
to zdarza, masz okazję by sobie przypomnieć.
27 lut 22:16