wielomiany
jola: x4+x3−8x−8=0
27 lut 19:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
grupowanie
x4+x3 = x3(x+1)
−8x−8 = −8(x+1)
i masz:
x3(x+1)−8(x+1) = 0
(x3−8)(x+1)=0
'ciągnij dalej'
27 lut 19:08
Mila:
x4+x3−8x−8=0
x3(x+1)−8(x+1)=0
(x+1)(x3−8)=0
(x+1)=0 lub x3=8
x=−1 lub x=2
27 lut 19:10
jola: Wiedząc że liczba 2 jest pierwiastkiem równania x3−6x2+11x−6=0 znajdź pozostałe pierwiastki
tego równania.
27 lut 19:15
jola: thx
27 lut 19:28
Mila: x3−6x2+11x−6=0
spr.
w(2)=23−6*22+11*2−6= 8−24+22−6=0
Należy podzielić wielomian przez (x−2)
Spróbuj.
27 lut 19:31