Pochodna funkcji
Ala: Obliczyć pochodną funkcji:
x − √1 − x2 * arcsinx
Mi wyszło 1/(2−2x2) ale nie mam pewności czy to jest dobrze...
27 lut 19:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
to napisz nam tutaj swoje obliczenia −−− będzie szybciej i łatwiej sprawdzić ... ale już na
pierwszy rzut oka wychodzi inaczej (brak członu z arcsinx)
27 lut 19:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
pamiętaj, że:
(f*g)' = f'*g + f*g'
27 lut 19:07
Ala: Jeszcze za wiele doświadczenia z pochodnymi nie mam...
Ale moje obliczenia wyglądają tak:
[x − √1 − x2 * arcsinx]' = 1 − 1/(2*√1−x2) * (1−2x) * 1/√1−x2
na początku jedynka, bo (x)' =1
potem funkcja złożona a na samym końcu pochodna arcsin, a potem sprowadzam to wszystko do
najprostszej postaci (pod jeden ułamek)
27 lut 19:14
Ala: Hmm, a teraz?
= (x)' − (√1−x2 * arcsinx)' = 1 − [(√1−x2)' * arcsinx + √1−x2 * 1/√1−x2] = 1 −
(√1−x2' * arcsinx − 1 =
biorę sobie znak pomocniczy "u" za 1−x2
= −[√u * u'] * arcsinx = −[ u1/2' * u'] * arcsinx = − [1/2 * u−1/2 * −2x * arcsinx] =
(√1−x2−1/2 )/2 * (−2x) * arcsinx = −xarcsinx / (1−x2)−1/4
4 mar 18:16