ciąg geometryczny
Hakim: Suma 6 i 10 wyrazu ciągu arytmetycznego wynosi 52 a rożnica kwadratów 10 wyrazu i 6 wyrazu jest
równa 624.
a. wyznacz 1 wyraz i óznice ciagu
b. podaj wzor na ogolny wyrazciagu
c.oblicz ile poczatkowych wyrazow ciagu daje w sumie 735
27 lut 18:56
Eta:
a
10+a
6= 52 i a
102−a
62=624
(a
10+a
6)(a
10−a
6)= 624⇒ 52*(a
10−a
6)= 624 ⇒ a
10−a
6=12
a
10−a
6= 4r =12 ⇒
r=3
to
a
10+a
6= a
1+9r+a
1+5r= 2a
1+14r =52 ⇒ a
1=.... dokończ
b) a
n= a
1+(n−1)*r=....
| | a1+an | |
c) |
| *n= 735 −−−− podstaw dane i wylicz n = ... |
| | 2 | |
pamiętaj,że n€N+
powodzenia
27 lut 19:17