matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pole powierzchni graniastosłupa
aneciara:
Wysokość graniastosłupa trójkątnego i wysokość jego ściany bocznej tworzą kąt α, taki, że
5
sinα=
. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa, jeśli jego wysokość jest
13
równa 12 cm.
27 lut 18:55
dero2005:
h = 12
1
h
p
3
5
= sinα =
h
s
13
h
2
+ (
1
3
h
p
)
2
= h
s
2
13
h
p
= 5h
s
3
15
h
p
=
h
s
13
144 + (
15
13
h
s
)
2
= h
s
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− h
s
= 13
15
h
p
=
h
p
= 15
13
2
a =
√
3
h
p
= 10
√
3
3
a
2
√
3
P
p
=
= 75
√
3
4
3
P
b
=
a*h
s
= 195
√
3
2
P
c
= P
p
+ P
b
= 270
√
3
27 lut 21:48