calka
Asia: Pokazać ze jezeli funkcja jest nieparzyta na przedziale [−a;a] to zachodzi rownosc
∫−aaf(x)dx=0
27 lut 18:45
ff: ∫−aa f(x) dx = ∫−a0 f(x) dx + ∫0a f(x) dx
w pierwszej całce podstawienie (t=−x, dx = −dt) (zmieniają się granice całkowania)
= −∫a0 f(−t) dt + ∫0a f(x) dx
(nieparzystość) ( −f(t) = f(−t) )
= ∫a0 f(t) dt + ∫0a f(x) dx
(zamiana granic: ∫ab f(x)dx = −∫ba f(x)dx) )
= −∫0a f(t) dt + ∫0a f(x) dx
= 0
27 lut 20:03
Asia: ale w calce w 3 linijce ma byc na dole chyba "−a" a nie "a"?
28 lut 07:48