Wszystkie całkowite wyrazy ciągu
Magda: Wyznacz wszystkie całkowite wyrazy ciągu:
| | 13 | |
dochodze do postaci: 1 + |
| , n2−3|13 |
| | n2−3 | |
wychodzą mi możliwości: n
2=3 , n
2=1, n
2=9 , n
2= −5
biorąc pod uwagę, że n∊N
+ zostaje mi wynik 1 , 3
tylko czy aby napewno 1 może być rozwiązaniem ? czy nie trzeba tutaj jakiejś dziedziny
wyznaczyć? coś mi nie pasuje
27 lut 18:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
n
2=3 <−−− a od kiedy w mianowniku może być '0'

a dlaczego n=1 nie może być:
| | 2−11 | |
a1 = |
| = 9 ... całkowita liczba  całkowita ... więc nie ma problemu |
| | 1−2 | |
a tak w ogóle rozwiązanie jest złe bo w jakiś magiczny sposób zmieniłeś mianownik z n
2−2 w
n
2−3
27 lut 18:41
Eta:
| 2n2−11 | | 7 | |
| = 2− |
| i n€N+ |
| n2−2 | | n2−2 | |
27 lut 18:41
Magda: pomyłka Arturze z miasta Neptuna, w drugim zapisie ma być n2−2
27 lut 18:43
Magda: Zły przykład przepisałam, oczywiście po przekształceniu funkcji wyszła mi postać kanoniczna,
| | −7 | |
tak jak Eta napisała. Dochodzę do postaci an = |
| + 2 * |
| | n2−2 | |
Ok, wszystko już wiem, po prostu rozwiązanie z tej strony
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=31&t=1501 mnie zmyliło.
Dzięki.
27 lut 18:47
Eta:
27 lut 18:48