objetosc ostroslupa
problem: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkatny. Wszystkie sciany boczne ostrosłupa sa trójkatami o
polu równym 24. Kat nachylenia kazdej ze scian do płaszczyzny podstawy ostrosłupa ma 30
stopni. Wyznacz objetość ostrosłupa
mozecie mi powiedziec co robie nie tak? skoro odpowiedzma byc 24
√3, a 'a' ma wyjsc 12
h − wys. sciany bocznej
r − a
√3 / 6
H − wys ostroslupa
a− krawedz podstawy
wszystko uzalezniam od a i licze z pitagorasa
tg30 = H/r => H = a/2
24 = 1/2ah => h=48/a
i podstawiam do tego i nie wychodzi

H
2 + r
2 = h
2
27 lut 17:47
problem: halio
27 lut 18:19
problem: moze ktos pomoc?
27 lut 18:32
problem: ?
27 lut 20:16
problem: warto czekac?
27 lut 20:29
problem: ogolnie to zadanie potrafie wyliczyc innym sposobem tylko nie potrafie zrozumiec co jest zlego
w tym sposobie
27 lut 20:30
problem:
27 lut 20:37
problem: ?
27 lut 20:41
problem: nie trza juz
27 lut 20:45
dero2005:
oznaczenia:
r − promień koła wpisanego
h − wysokość ściany bocznej
a − krawędź podstawy
H− wysokość ostrosłupa
h
p wysokość podstawy
a = 12
H = 2
27 lut 20:48