Środek i promień okręgu
ona: Wyznacz współrzędne środka i promień okręgu o równaniu x2−6x+y2+12y=19.
27 lut 17:38
pause: S=(a,b)
przy czym −2a=−6 zatem a=3
−2b=12 zatem b=−6 czyliS=(3,−6) a promien r2=a2+b2−C a c =−19
27 lut 17:48
pigor: ..., np. tak: doprowadzić dane równanie okręgu do postaci
kanonicznej
(x−a)2+(y−b)2= r2 w której "siedzą" szukane parametry
okręgu
x2−6x+y2+12y=19 /+9+36 ⇔ x
2−6x+9 + y
2+12y+36= 19+9+36 ⇔
⇔
(x−3)2+(y+6)2= 64 ⇒
S= (a,b)=(3,−6) i
r=8 . ...
27 lut 17:51
ona: bardzo dziękuje
27 lut 17:54