wyznacz dziedzinę funkcji
hahamka: Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=√−x2−4x+9
27 lut 17:31
Ada: Oposzczasz pierwiastek, gdyż liczba pierwiastkowana musi byc wieksza od 0, więc zostaje nam
funkcja kwadratowa, ktora musi byc wieksza lub równa od 0, zapisujesz to, liczysz miejsca
zerowe, rysujesz parabole i ustalasz przedzial w jakim jest wieksza lub równa od 0. I masz
wynik
27 lut 18:20
hahamka: Tylko, że delta wychodzi mi 52 i tutaj pierwiastek nie wychodzi. Co mam w takim wypadku zrobić?
27 lut 18:29
asdf: −x
2 − 5x + 9
Δ = 25 +36 = 51, nie kłam
√Δ =
√51
| | 5 −√51 | | √51 − 5 | |
x1 = |
| = |
| |
| | −2 | | 2 | |
| | 5+√51 | | −5 − √51 | |
x2 = |
| = |
| |
| | −2 | | 2 | |
to też jest liczba...
27 lut 18:31
hahamka: tam powinno być −4x a nie −5x
27 lut 18:33
huehuehue: −x
2−5x+9≥0
Δ=52
√Δ=3
√6
27 lut 18:36