wyznacz współczynnik a,b,c
Ramik: wyznacz współczynnik a,b,c funkcji kwadratowej f(x)=ax2 + bx + c, wiedząc, że do wykresu jej
należy punkt P=(4, −9) i funkcja ma dwa miejsca zerowe: −5 i 2.
prosze o pomoc.
27 lut 17:16
Ramik: Nikt nie wie jak to zrobić?
27 lut 17:57
Nati: postać iloczynowa :
f(x) = a(x−x1)(x−x2)
f(x) = a(x+5)(x−2)
−9 = a(4+5)(4−2)
−9 = a*9*2
−9 = 18a
a = −2
f(x) = −2x2 + bx + c
−9 = −32 + 4b + c
4b + c = 23 −−> c = 23 − 4b
4a + 2b + 23 − 4b = 0
−8 + 2b + 23 −4b = 0
15 = 2b
b = 7,5
c = 23 − 4*7,5 = 23 − 30 = −7
a = −2
b = 7,5
c = −7
27 lut 18:14