ttt
pause: Dany jest okrąg o równaniu x2 + 4x +y2 − 6y= −5 i prosta l: y=−2x + 1. Wyznacz długość cięciwy
okręgu zawartej w danej prostej oraz cosinus kąta środkowego opartego na tej cięciwie.
rozwiazalem uklad rownan i wyznaczylem punkty przeciecia prostej z okregem wyznaczylem dlugosc
cieciwy ale zawsze jest jakies ale .....
bo nie rozumiem jak autorowi wyszlo cos = −0.8
mi natpomiast wychodzi inaczej nie wiem moze zle to rozumiem ale liczylem to w ten sposob
mam punkty A i B ktore sa miejscem przeciecia okregu z prostą i licze dlugosc bokow trojkata
czyli odleglosc punktow a A i srodka oraz B i srodka
czyli AS i BS wychodzi mi ze jest to trojkat rownoboczny zatem kat ma miare 60 stopni wiec
cos = 1/2 nie wiem co zle robie ....
27 lut 17:12
27 lut 18:10
Tad:
chyba pomyliłeś pojęcia kąta środkowego i wpisanego opartych na łuku ...
27 lut 18:31
Tad:

Rozwiązując układ: równanie okręgu i równanie prostej prostej otrzymasz między innymi
A=(0;1)
Równanie prostej przechodzącej przez S i A y=−x+1
| | −2+1 | | 1 | |
Kąt między prostymi tgβ=| |
| |= |
| |
| | 1+2 | | 3 | |
tgβ=ctgα
| | 1 | | 3 | |
Skoro ctgα= |
| .... to cosα= |
| |
| | 3 | | √10 | |
cos2α=2cos
2α−1
cos2α=−0,8 (2α ... II ćwiartka)
27 lut 19:49