Oblicz długości boków tego trójkąta.
Tttty: W trójkącie prostokątnym jednak z przyprostokątnych jest o 4cm dłuższa od drugiej. Obwód
trójkąta jest równy 48cm. Oblicz długości boków tego trójkąta.
Proszę o pomoc bo nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.
27 lut 17:08
Dominik: x − przyprostokatna
x + 4 − druga przyprostokatna
y − przeciwprostokatna
x + x + 4 + y = 48 obwod
x2 + (x + 4)2 = y2 tw pitagorasa
27 lut 17:09
pause: x+(x+4)+y=48
y2=x2+(x+4)2
27 lut 17:10
Tttty: Dzięki wielkie
27 lut 17:13
Tttty: Czyli teraz wyjdzie y2=2x2+8x+16 czy coś pomyliłam?
I co potem z tym zrobić?
27 lut 17:50
Tttty: pomoże ktoś? to ważne dla mnie.
27 lut 19:12