funkcja logarytmiczna
Kipic: wyznacz dziedzine funkcji f(x)=log
x2 (−x
2 −2x +8)
ta podstawa logarytmu to jest x
2
Niemam pojecia jak to wykonaxc robie zalozenia ze x
2 >0 i (−x
2 −2x +8) >0 ale mi nie
wychodzi i mam pytanie jakie maja byc zalozenia do tego by wyznaczac dziedzne funkcji prosze o
pomoc
27 lut 16:45
ICSP: nie znasz definicji logarytmu

Najpierw def później zadania.
27 lut 16:47
asdf: x
2 > 0 i x
2 ≠ 1
D: x ∊ R / {−1;1} i jeszcze to:
−x
2 − 2x + 8 > 0
Δ = 4+32 = 36
x ∊ (−4;2)
czesc wspolna:
x∊(−4;−1)(−1;1)(1;2)
tak na szybkiego, sprawdź i zobacz czy wyszlo tyle samo
27 lut 16:48
asdf: Ale troche źle robisz, jak masz rozwiązania do każdego z zadań to lepiej może usiądź do tego
samemu, szukaj na internecie, posiedź troche przy tym zadaniu i musisz sie troche powkurzac,
ze nie chce Ci wyjsc, tak najwiecej sie nauczysz

A ty po 5 minutach siedzenia nad zadaniem
sie poddajesz, z tego mniej wyniesiesz i satysfakcja zrobienia zadania = 0. Patrz na inne
zadania jak sie je robi, probuj je zrozumiec.
27 lut 16:55
Kipic: no ICSP dzieki za dobra podpowiedz ze najpierw trzeab sie troche dowiedziec o takich rzeczach
np: z tego forum
https://matematykaszkolna.pl/strona/217.html i rzeczywiscie jakbym wczesniej tu zajrzal a nie do tablic to wieksza
szansa by byla ze zrobienie

dzieki asdf za odpowiedz i wyciagnalem wnioski z twojego komentarza pod rozwiazaniem ktore
napisales .
27 lut 17:08
Kipic: tylko ze ja zanim spojrze do odpowiedzi to robie zadanie tak jak tyko potrafe potem gdy juz
znam odp probuje sam zrobic ponownie mniejwiecej pod odpwoiedzi i wyciagnac wnioski dlacezgo
tak a nie tak jak za 1 razem .
27 lut 17:10
Dominik: rob najpierw zadanka z tej strony. wszystkie sa dobrze wytlumaczone przez Jakuba.
27 lut 17:10
27 lut 17:23