fizyka
sello: Ile wynosi impedencja układu szeregowego RL dla prądu zmiennego o częstości 50Hz , jeżeli R=3Ω
oraz L=80mH/
Podobno Z=5Ω

?
27 lut 16:35
danoel: Impedancja szeregoweo to po prostu Zr+Zl
Zr=R=3 Ω
Zl=ωL=2πfL=2*3.14*50*0.08=25.12 Ω
Więć impedancja układu szeregowego Z=28.12 Ω
27 lut 16:42
asdf: XL = 2πfL
XL = 2π*50*80*10−3
XL ≈ 25 Ω
Z = √X2L + R2 = √252 + 9 ≈ 25
weź kalkulator i sprawdź dokladnie wyniki (nie przepisuwałem dokładnych wartości), niech lepiej
ktoś to moje jeszcze sprawdzi.
27 lut 16:44
sello: ale ma wyjść 5 Ω więc powyższe rozwiązania najwyraźniej są złe.
27 lut 16:47
danoel: sory moje jest źle
27 lut 16:49
hkllll: spoko, poniższe chyba też
27 lut 16:58
sello: ?
27 lut 17:58