funkcja logarytmiczna
Kipic: mam problem ktory polega na tym iz gdy robie takie zadanko :
Wzyabcz miejsca zerowe funkcji f .
F(x) = log
5(x
2+2x−2) no i gdy wyliczam delte to co ztego skoro i tak 5 do potegi tej co
wychodzi nie daje 0 prosze o pomoc bo niemam poecia jak tego typu zadania sie liczy
27 lut 16:28
Dominik: log5(x2 + 2x − 2) = 0
x2 + 2x − 2 > 0
Δ = 12 = (2√3)2
Df = ...
log5(x2 + 2x − 2) = log51
x2 + 2x − 2 = 1
x2 + 2x − 3 = 0
x = −3 v x = 1
sprawdz czy naleza do dziedziny
27 lut 16:32
asdf: log5(x2 + 2x − 2) = 0 i z definicji:
50 =x2 + 2x − 2
x2 + 2x − 3 = 0
Δ = 4 + 4*3 = 16
itd...
względnij tez dziedzine
27 lut 16:33
Kipic: a tak to sie robi Dzieuje za pomoc
27 lut 16:41
asdf: albo tak:
log5(x2 + 2x − 2) = log51
x2 + 2x − 2 = 1
itd...
27 lut 16:45