ciezkie
uczennica: | | x − 7 | |
Wiadomo ze dziedzina funckji f okreslonej wzorem f(x)= |
| jest zbiór |
| | 2x + a | |
(−
∞,2)∪(2, +
∞). Wówczas a=? :
27 lut 16:26
Mati_gg9225535: −2 zdaje sie
27 lut 16:27
uczennica: a dlaczego?
27 lut 16:28
asdf: −4
27 lut 16:30
Mati_gg9225535: myliłem się
27 lut 16:31
uczennica: a jak do tego dojsc jesli moglby ktos poiwedziec ?
27 lut 16:34
asdf: x ≠ 2 (z dziedziny), a mianownik musi być różny od zera, czyli:
2*2 + a = 0
a = −4
27 lut 16:36
Mati_gg9225535: wykresem funkcji homograficznej jest hiperbola ktora ma asymptote pionwa i pozioma, pionowa
wlasnie widoczna jest w dziedzinie (−
∞,2)∪(2, +
∞) i jej rownanie to x=2
| | 1 | |
gdybys miala najprostsza postac tej funkcji czyli y= |
| asymptota bylaby w x=0 teraz masz w |
| | x | |
x=2 czyli przesuniecie bylo o wektor− dwie jednostki w prawo, czyli przy x musi byc −2 a ze
masz 2x to bierzesz 2(x−2) i wychodzi a=−4
27 lut 16:36
Mati_gg9225535: lub interpretacja geometryczna
27 lut 16:37