wielomiany nierówności
julaa: |x3−x|+x2−1=0
|x3−8|>x+2x+4
bardzo proszę o rozwiązanie tych przykładów
27 lut 16:23
asdf: pierw swoje obliczenia daj
27 lut 16:24
pause: |x(x−1)(x+1)|+X2−1=0
rusujesz prosta na ktorej umieszczasz miejsca zerowe wielomianu w wartosci bezwzglednej i
dostaniesz przedzialy kiedy jest mniejsze od zera lub wieksze i rozwiazujesz dla tych
przedzialow normalnie jak wielomian
27 lut 16:29
julaa: tylko, że nie mam pojęcia jak to rozwiązać, dlatego dodałam to tutaj
27 lut 16:29
pause: jezeli wielomian w wartosci bezwzglednej dla danego przedzialu jest mniejszy od zera to po
prostu zmieniasz znak tego co jest w wartosci bezwzglednej czyli −(x(x−1)(x+1)) a to jest
rowne −(x3−x)
27 lut 16:31
pause:
27 lut 16:33
pause: i teraz masz gdy xE(−
∞,1) suma (0,1) to wyrazenie pod wartoscia bezwzledna jest mniejsze od
zera zatem
−(x
3−x)+x
2−x=0
−x
3+x+x
2−x=0
−X
3+x
2=0
x
2(−x+1)=0 zatem tutaj rozwiazaniem jest x=0 lub x=1 teraz sprawdzasz czy te
liczby nalezą do dziedziny na ktorej rozpatrujesz dane rownanie czyli do pierwszego zalozenia
ze xE(−
∞,1) suma (0,1) widac ze nie należa te liczby do tego przedzialu wiec nie sa
rozwiazaniem , teraz rozpatrujesz pozostałą czesc przedzialu gdzie wyrazenie pod wartoscia
bezwzgledna bedzie wieksze od zera i analogicznie wyjdzie ci ze np wtedy x=2 lub x=1 i
sprawdzasz czy te liczby naleza do tego przedzzialu jak naleza to sa one rozwiazaniem a jezeli
nie to takie rownanie nie ma rozwiaZania w liczbach rzeczywistych
27 lut 16:40