fizyka
sello: Wiedząc, że 0K to −273,15℃, podaj ile ℃ to 120mK?
Ma wyjść −273,03℃, dlaczego?
27 lut 16:21
PW: A rozumiesz co oznacza 120 m°K?
27 lut 16:33
sello: nie i chciałabym się dowiedzieć, bo pewnie w tym sęk rozwiązania
27 lut 16:37
PW: mm = milimetr = 1/1000 metra
ms = milisekunda = 0,001 s
ml = mililitr = 0,001 l
27 lut 16:42
sello: no i co dalej
27 lut 16:45
PW: Zwyczajnie do −273,15° dodać 0,12°.
Skale Celsjusza i Kelvina nie mają "różnych podziałek", tak jak to jest przy porównywaniu skali
Celsjusza i Fahrenheita. Skala Kelvina jest po prostu "przesunięta w dół", ale mierzy w tych
samych jednostkach co skala Celsjusza.
27 lut 17:05
huehuehue: 120mK=0,120K
T[℃]= 0,120K−273,15 = −273,03℃
27 lut 17:07