wyznacz skale podobieństwa trójkątów
Pati: w trójkącie abc a = (2,2) B= (5,3) C= (2,5) natomiast w trójkącie A1B1C1
A1 = (−2,4) B1= (0, −2) C1 = (4,4) wykaz ze trójkąty są podobne i wyznacz skale
podobieństwa
27 lut 16:14
Mila:

AB=
√32+12=
√10
AC=3
BC=
√22+32=
√13
A1B1=
√22+62=
√40=2
√10=2|AB|
A1C1=6=2*|AC|
B1C1=
√42+62=
√52=2
√13=2|BC|
Δ są podobne
| | 1 | |
ΔABC∼ΔA1B1C1 w skali k= |
| |
| | 2 | |
ΔA1B1C1 ∼ΔABC w skali k=2
27 lut 17:10
Janek191:
I AB I = √ ( 5 −2)2 + (3 − 2)2 = √9 + 1 = √10
I BC I = √ (2 − 5)2 + ( 5 − 3)2 = √9 + 4 = √13
I AC I = √ (2 − 2)2 + (5 − 2)2 = √9 = 3
oraz
I A1B1 I = √ (0 − (−2))2 + ( − 2 − 4)2 = √ 4 + 36 = √40 = 2 √10
I B1C1 I = √ ( 4 −0 )2 + (4 − (−2))2 = √ 16 + 36 = √52 = 2 √13
I A1C1 I = √ ( 4 − (−2))2 + (4 − 4)2 = √36 = 6
Ponieważ
I A1B1I / I AB I = 2 ∧ I B1C1 I / I BC I = 2 ∧ I A1C1 I / I AC I = 2
więc
trójkąty: Δ A1B1C1 i Δ ABC są podobne
Skala podobieństwa k = 2.
=====================
27 lut 17:17
Janek191:
Pani Milo − proszę zajrzeć na forum/188832.html
Chodzi o trapez równoramienny.
27 lut 17:23
Mila: Spojrzałam, napisałam komentarz.
27 lut 20:34