średnie
matematica: Z miejscowości A do B jednocześnie wyjechały dwie cięzarówki . Pierwsza połowę czasu
przeznaczonego na przebycie drogi jechała z prędkością 50km/h , drugą połowę czasu − z
prędkością 40 km/h. Natomiast druga ciężarówka połowę drogi jechała z prędkością 40km/h . a
pozostałą część − z prędkością 50km/h. Która z ciężarówek była pierwsza w miejscowości B ?
27 lut 16:10
pigor: ,..., otóż
| | v1+v2 | | 50+40 | | 90 | |
t1=t2=t=const. ⇒ v1śr.= |
| = |
| = |
| = 45km/h , |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
zaś
| | 2v1v2 | | 2*50*40 | |
s1=s2=s=const, to v2śr.= |
| = |
| = |
| | v1+v2 | | 50+40 | |
| | 100*4 | | 400 | |
= |
| = |
| = 44(4)km/h < 45km/h |
| | 9 | | 9 | |
odp. 1−sza ciężarówka ...

będzie pierwsza w miejscowości B .
27 lut 17:38