monia: Pilnie potzebuje na jutro zadanka. Prosze o pomoc Z góry dziekuje za odpowiedzi

Oto treśc : Dany jest prostokąt o bokach x i y . Czy długośc przekątnej tego prostokąta
wyraża się liczbą wymierną ?
a) x = 2 y= 4
b)x = 3 y=4
c)x = 6 y=8
d)x = 8 y=10
e)x = 5 y=12
f)x = 7 y=24
10 wrz 17:06
Kasia: oblicz korzystająa z tw PItagorasa
a) d-przekątna prostokąta
x2+y2=d2
22+42=d2
4+16=d2
20=d2
d=√20
d=2√5
pozostałe analogicznie
10 wrz 19:08
monia: dzieki za odp ale dzsiaj raczej nie zdąrze ściągną pitagorasa bo nie mam na kompie ,
mpogła byś mi napisac jeszcze chociaz z dwa przyklady będe ci bardzo wdzięczna
10 wrz 19:19
Kasia: wejdź na geometria na płaszczyźnie - trójkąt i tam masz tw Pitagorasa - tu nie ma nic do
ściągania,bo to nie program tylko twierdzenie dotyczące trójkątów prostokątnych
10 wrz 19:25
Kasia: podstaw sobie za x i y wartości takie jak w poszczególnych podpunktach i zrób tak samo
jak ja zrobiłam pd a)
10 wrz 19:26
monia: a jednak zdąrzyłam ściągnąc heh..

i tak dziękuje ci bardzo za pomoc pozdrawiam
10 wrz 19:30
monia: tak to wiem jak zrobic tylko chodzi mi o obliczenie pierwiastka np przykład b √20 - i
czy da się z tego wziąc wyliczyc mniejszy pierwiastek - skrócic i tego tak trochu nie
kumam
10 wrz 19:38
monia: znaczy się √25 w przykładzie b sory za pomyłke
10 wrz 19:39
Kasia: no przecież √25 =5, bo 5*5=25
10 wrz 19:40
marcinek: łatwe jest to
12 wrz 15:51
marcinek123: pierwsze co robisz to potęgujesz pierwszą liczbe dodajesz i potegujesz następną następnie
dodajesz te liczby do siebie i wyciagasz pierwiastek
12 wrz 15:52