geo
pause: Dany jest okrąg o równaniu x2 + 4x +y2 − 6y= −5 i prosta l: y=−2x + 1. Wyznacz długość cięciwy
okręgu zawartej w danej prostej oraz cosinus kąta środkowego opartego na tej cięciwie.
rozwiazalem uklad rownan i wyznaczylem punkty przeciecia prostej z okregem
wyznaczylem dlugosc cieciwy
ale zawsze jest jakies ale .....
bo nie rozumiem jak autorowi wyszlo cos = −0.8 mi natpomiast wychodzi inaczej
nie wiem moze zle to rozumiem ale liczylem to w ten sposob
mam punkty A i B ktore sa miejscem przeciecia okregu z prostą i licze dlugosc bokow trojkata
czyli odleglosc punktow a
A i srodka oraz B i srodka czyli AS i BS wychodzi mi ze jest to trojkat rownoboczny zatem kat
ma miare 60 stopni wiec cos = 1/2 nie wiem co zle robie ....
27 lut 14:49
pause: pomoze ktos
27 lut 15:36
27 lut 16:02
27 lut 16:18
pause: kurde pomoze ktos ?
27 lut 16:41
27 lut 17:01