Walec
Mester: Wewnętrzna średnica kranu równa się 3cm. W jakim czasie wypełni się 5−litrowe naczynie,
jeśli przy całkowitym odkręceniu kranu woda wypływa z szybkością 1u(2)(3) m/s
27 lut 13:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
musisz policzyć jak długa musi być rura (walec o średnicy 3cm), aby zmieściło się tam 5litrów
wody (1 litr to ile cm
3 
)
teraz patrzysz jak szybko woda przeplynie taką odległość
27 lut 14:00
Mester: no 1l = 1000 cm
3
27 lut 14:04
Mester: Więc jak tą długość obliczyć?
27 lut 14:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
5l = Vwalca
Vwalca = Pp*H
wyznacz H
27 lut 14:06
Mester: H = V: Pp
5000cm3 : πr2 = H
πr2 = 3,14*1,52 ?
27 lut 14:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
yhy
i 'ciągniesz' dalej
27 lut 14:30
Mester: πr
2 = 7,065cm
I teraz te 5000cm
3 przez to podzielić?
27 lut 14:33
Artur_z_miasta_Neptuna: yhy ... a od czego jest kalkulator
27 lut 14:35
Mester: no to wychodzi 708cm

w przybliżeniu ofc
27 lut 14:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
czyli 7,08m
| | 2 | | m | |
skoro 1 |
| |
| płynie woda ... to ile czasu potrzebuje do przebycia 7,08 m  |
| | 3 | | s | |
27 lut 14:36
Kar0lek: teraz jak ułamek zwykły na dziesiętny zamienić?
27 lut 14:40
Mester: No gitara

Wyszło mi 4,26s

Dziękówa

! ;>
27 lut 14:47