matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
lub:
jak obliczyć całke: ∫e
1
2
x
dx ?
27 lut 13:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak tego nie widzisz ... to zrób podstawienie:
x
t =
2
dx
dt =
⇔ 2dt = dx
2
27 lut 13:50
huehuehue:
∫e
1
2
x
= t=1/2x 2dt=dx = 2∫e
t
dt = 2e
1
2
x
+C
27 lut 13:53