!Pole powierzchni bocznej stozka jest dwa razy wieksze od pola podstawy.Oblicz
miare kata nachylenia tworzacej stozka do plaszczyzny podstawy wiedzac,ze promien podstawy
stozka ma dlugosc 3 cm.
wypisuje co wiem:
Pb=2*Pp
π*r*l=2π*r2 CZY TAK
?
l=2r
pole podstawy Pp=π*32
?=9π
pole pow.bocznej Pb=2*Pp=18π
wzòr na pole pow.to Pb=πrl
πrl=18π /:π
rl=18
3l=18 /:3
l=6
i teraz z funkcji trygonometrycznych−jak dobrze widze to:
cosα=r/l
cosα=3/6
cosα=1/2
α=60°
I CO DALEJ


?
πrt = 2πr2 /:(πr)
t = 2r
| r | r | 1 | ||||
cosα = | = | = | , α = 60 st. | |||
| t | 2r | 2 |


