funkcja liniowa time
Magduuśka: Dana jest funkcja określona wzorem f(x) = (2 pierwiastki z 3 + 3)x−3 pierwiatki z 3−5 , x∊R
Wyznacz brakującą współrzędną podanego punktu , wiedząc , że należy on do wykresu funkcji f.
a) A=(a, pierwiastek z 3)
b)B=(b,0)
c) C= (−2c, −2− pierwiatsek z 3)
d) D = (4 pierwiastki z 3−6 , D)
27 lut 13:29
27 lut 13:44
anmario: Magda, czy tak trudno napisać
√3?
Twoje zadanie jest bardzo proste. Dla przykładu:
Zadanie: Wyznacz brakującą współrzędną w punkcie A(a,3), jeżeli wiadomo, że należy on do
wykresu funkcji y = 2x+2
Rozwiązanie: Skoro punkt A należy do wykresu funkcji y = 2x+2 to znaczy, dla x = a y musi
być 3. Zatem musi być:
3 = 2a+2
Stąd:
Sprawdzenie:
2x{1}{2} +2 = 3
| | 1 | |
Czyli dla a= |
| y = 3, czyli zadanie jest rozwiązane poprawnie. Twoje, i każde tego typu, |
| | 2 | |
rozwiązuje się dokładnie tak samo.
27 lut 13:49
anmario: | | 1 | |
Okazuje się, że mnie trudno napisać po ludzku |
| |
| | 2 | |
Jeszcze raz, od "Sprawdzenie":
Sprawdzenie:
| | 1 | |
Czyli dla a= |
| y = 3, czyli zadanie jest rozwiązane poprawnie. Twoje, i każde tego typu, |
| | 2 | |
rozwiązuje się dokładnie tak samo.
27 lut 13:52