Trójkąt
Paweł: 6. W trójkącie ABC dane są: A(–7, –1), B(5, 1) oraz = [–9, 1], gdzie D to środek boku AC.
a) Oblicz długość środkowej BD.
b) Oblicz współrzędne wierzchołka C.
c) Oblicz współrzędne punktu E tak, aby figura ABCE była równoległobokiem.
27 lut 13:00
Janek191:
A = ( − 7; −1), B = ( 5; 1) oraz D = ( − 9; 1)
D − środek odcinka AC
a)
I BD I = √ ( −9 − 5)2 + ( 1 − 1)2 = √196 = 14
lub
I BD I = 5 − ( − 9) = 14 , bo B i D leżą na prostej równoległej do osi OX.
==================
b)
C =( x; y) , A = ( − 7; − 1)
D = ( − 9 ; 1) − środek odcinka AC , więc
( − 7 + x)/2 = − 9 ∧ ( −1 + y )/ 2 = 1
− 7 + x = − 18 ∧ − 1 + y = 2
x = − 11 ∧ y = 3
C = ( xs; ys) = ( − 11 ; 3)
======================
c)
Raczej figura ABEC
Niech E = ( u ; v )
Mamy
→
AB = [ 5 − (−7) ; 1 − (−1) ] = [ 12; 2 ]
→
CE = [ u − (−11) ; v − 3 ] = [u + 11 ; v − 3 ]
Te wektory muszą być równe, więc
u + 11 = 12
v − 3 = 2
−−−−−−−−−−−−−−−
u = 1 ; v = 5
zatem E = ( 1; 5 )
================
27 lut 14:11
pigor: ..., no nie

, niestety zmieniłeś sobie ot−tak treść zadania

, bo istnieje
przecież równoległobok ABCE, mianowicie, aby figura ABCE, była nim,
to jesli
E=(x,y)= ?, wtedy BE jest jego przekątną taką, że
x+5=2*(−9) i y+1=2*1 ⇔ x=−23 i y=1, czyli
E=(−23,1) − szukany
punkt E. ...
27 lut 14:28