wyznacz wysokość rombu wykorzystujac trygonometrie
Pati: Krótsza przekątna rąbu ma długośc 15 cm a jego obwód wynosi 60 cm wykorzystując funkcje
trygonometryczne wyznacz wysokosc tego rąbu i długość dłuższej przekątnej
27 lut 10:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
r
ombu
27 lut 10:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
Ob = 60 = 4*a ⇒ a = 15
czyli boki rOMbu i krótsza przekątna tworzą trójkąt równoboczny
oblicz (ze wzoru) wysokość trójkąta równobocznego
27 lut 10:49
Pati: A co z funkcjami trygonometrycznymi których należy użyć ?
27 lut 11:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie trzeba żadnych ... możesz ... ale nie musisz użyć sin60o w celu wyznaczenia wysokości
27 lut 11:19