Artur_z_miasta_Neptuna:
w takim razie:
| | N | |
Y+N+N = 10*a + Y ⇒ 2N = 10a ⇒ a = |
| ... czyli N=0 i a=0 lub N=5 i a=1 |
| | 5 | |
| | E | |
a +T+E+E = 10*b + T ⇒ a + 2E = 10b ⇒ a≠1 ... czyli a=0 i N=0 ... oraz b= |
| ... czyli E=0 i |
| | 2 | |
b=0 lub E=5 i b=1 ... jako że N=0 to E≠0 ... czyli E=5 i b=1
b +R + T+T = 10*c + X ⇒ 1+ R+2T = 10*c+ X ⇒ na pewno c<3 (bo 30 > 27 = 2*9+8 + 1 <−−−
maksymalny możliwy rozkład z równania) i na razie tyle można powiedzieć
c + O = 10*d+ I ⇒ na pewno d<2
d+ F = S ⇒ na pewno d≠0 (bo wtedy F=S <−−−sprzeczne) ... a więc d=1
czyli: F +1 = S
czyli: c+O = 10+I <−−− z tego wynika może, że c=1 ⇒ O = 9+I co jest niemożliwe ... czyli c=2 ⇒
O = 8+I ... czyli O = 9 i I = 1
czyli: 1+R+2T = 20+X ⇒ R+2T = 19+X ⇒ R≥5 ... czyli R=6 i T=8 i X=3 lub R=7 i T = 8 i X=4
jeżeli R=6 i T=8 i X=3 to zostają nam takie wolne cyfry: 2 , 4 , 7 <−−−wśród nich ma zachodzić
F +1 = S <−−− sprzeczne
czyli: R=7 i T = 8 i X=4 ... zostają wtedy cyfry: 2, 3, 6 ... czyli F=2 i S=3
a więc Y = 7
29786
850
850
31486