**CIĄGI**
mundi: Ile wyrazów dodatnich ma ciąg określony wzorem
an = 30 − 11n + n2
27 lut 02:32
czlowiek_malpa: n2−11n+30>0
delta=121−120=1
n1=11−1/2=10/2=5
n2=11+1/2=12/2=6
x=(−niesk;5) i (6;niesk)
odp Ania zebrala 5 gruszek i 6 brzoskwin.
27 lut 05:54
mundi: Dzięki

zwłaszcza za odp
27 lut 07:12
Janek191:
an = n2 − 11 n + 30
an > 0 ⇔ n2 − 11 n + 30 > 0 ∧ n ∊ N
Δ = (−11)2 − 4*1*30 = 121 − 120 = 1
n = ( 11 − 1)/2 = 5 lub n = ( 11 + 1)/2 = 6
a = 1 > 0 − ramiona paraboli y = x2 − 11 x + 30 skierowane są ku górze
dlatego
n ∊ N \ { 5; 6 }
Z wyjątkiem a5 i a6 pozostałe wyrazy ciągu an są dodatnie.
=======================================================
Wydaje mi się, że jest błąd w treści zadania.
Powinno być
an = 30 − 11n − n2
=================
Wtedy a1 > 0 i a2 > 0
======================
27 lut 09:33